Trg Sv. Marije Čučerske 2, 10040 Zagreb – Čučerje, Croatia

a
M

O NAMA

O nama

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Bosiljak, osnovano je 01. studenog 1895. godine u Čučerju i od tada aktivno djeluje, a 1896.godine društvo dobija prva pravila i ime “Bosiljak”. Osnivač i prvi voditelj Bosiljka bio je učitelj Bogumil Žugec, uz potporu mjesnog župnika Franje Matošića. Svojim radom ,”Bosiljak” povezuje tri stoljeća, na uspješnom čuvanju i prezentiranju hrvatske tradicijske kulture.

Kako je zapisao učitelj Bogumil Žugec u Spomenici „da bi narod što ljepše i skladnije u crkvi pjevao, osnovaše domaći gospodin učitelj i župnik pjevačko društvo“.

Na početku Društvo djeluje kao mješoviti pjevački zbor, a osnovan je i tamburaški orkestar, čiji rad je bio tako zapažen, da su tamburaši Bosiljka 1913.-1914. snimili prvu gramofonsku ploču. Posebno uspješno razdoblje djelovanja “Bosiljka” bilo je od 1926. do 1940. godine, kad je učitelj Milan Drašković vodio Društvo. Drašković je za scenu priredio “Čučersku svadbu”, splet svadbenih pjesama, plesova i običaja iz Čučerja, što i danas predstavlja najpopularniji dio programa Bosiljka.

Danas „Bosiljak“ broji više od 150 aktivnih članova svih uzrasta, većinom mladih, koji rade u četiri sekcije odraslih i četiri sekcije podmlatka: folklor, tamburaški orkestar, mješoviti pjevački zbor,veterani te dramska sekcija. Bosiljak se ubraja u vodeće folklorne ansamble i KUD-a grada Zagreba i šire. Društvo je nastupalo u mnogim mjestima i na  smotrama diljem Hrvatske, te s velikim uspjehom na  međunarodnim festivalima, gdje je osvajalo prva mjesta, nagrade i priznanja.

Rad Društva je baziran pretežno na izvornim tradicijskim pjesmama, plesovima i običajima iz Čučerja i okolice Zagreba, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Folklorni ansambl ima na programu petnaest plesnih koreografija, te uspješno izvodi folklorne plesove Prigorja, Turopolja, Pokuplja,  Podravine, Moslavine,  Baranje,  Istre, Međimurja, Slavonije, plesove Bunjevačkih Hrvata,  a pjevački zbor i tamburaški orkestar, pored sudjelovanja u folklornom programu, imaju i svoj samostalni repertoar različitih skladbi.

Svi rekviziti, instrumenti i nošnje s kojima “Bosiljak” nastupa su originalne rukotvorine. Urbanizacijom prigradskih naselja među kojima je i Čučerje, širenjem glavnog grada Hrvatske Zagreba, te iz drugih razloga, tradicijskoj kulturnoj baštini prijeti opasnost nestanka. Radi toga, djelovanje Bosiljka na čuvanju i prezentiranju izvorne kulturne baštine, te prenošenjem iste na mlađe generacije, dobija sve više na značenju, što Društvo vrlo uspješno radi i u trećem stoljeću svog postojanja.

Prilikom obilježavanja 115. obljetnice rada, 2011. godine, Bosiljku je dodijeljena Medalja Grada Zagreba.

Razorni potresu koji je pogodio Zagreb, 22.03.2020., godine oštetio je dio imovine Društva, te uništio Kulturno-društveni dom u kojem je Bosiljak imao svakodnevne probe i održavao koncerte. Unatoč tome,  članovi Bosiljka  pokazali su snagu i zajedništvo, te pronašli motiv i način za daljnji nastavak rada.

Kontakt

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Sjedište

H.K.P.D. „Bosiljak“

Trg Sv. Marije Čučerske 2

10040 Zagreb - Čučerje

Croatia

OIB 53395105050

IBAN: HR3023900011100015318

 

Mob 1: 099 211 89 80 - Davor Gabud, Predsjednik Društva

Mob 2: 099 696 84 32 - Barbara Buhin, Tajnica Društva

Društvene mreže

New Field