Trg Sv. Marije Čučerske 2, 10040 Zagreb – Čučerje, Croatia

a
M

ČUČERSKA SVADBA

Čučerska Svadba

Tradicionalni svadbeni običaji u mnogim našim mjestima, trenuci su pjesme, plesa, radosti i veselja u kojima sudjeluje cijelo selo. Jedan od najljepših svadbenih događaja u našem narodu, priređenih za scensko prikazivanje je «Čučerska svadba». Čučerska svadba je skup svadbenih pjesama, plesova, nazdravica i običaja, koje je prikupio u Čučerju i za scenu obradio između 1928. i 1934. godine učitelj u Čučerju i voditelj HKPD Bosiljak, gospodin Milan Drašković.

Svadba se sastoji od više dijelova: Snuboki, Prigled i prodaja ladica, Poziviči, Svadba kod mladenke i Svadba kod mladenca.

Zahvaljujući Bosiljku, koji svadbene običaje Čučerja ima na programu punih 80 godina, dio običaja sačuvao se je, pa se može i danas ponekad vidjeti na svadbama u Čučerju. Kompletan običaj Čučerske svadbe, priređene za scenu, traje više od 2 sata, a uljepšavaju je prekrasne narodne nošnje izrađene ručno i na tkalačkom stanu, od kojih su neke stare preko 100 godina. Članovi Bosiljka s puno osjećaja izvode svoju Svadbu, koja je primana od publike u zemlji i inozemstvu s velikim oduševljenjem.

HKPD Bosiljak je izvedbom „Čučerske svadbe“ postizao najveće uspjehe na mnogim pozornicama, smotrama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Brojne nagrade, osvojena prva mjesta na festivalima, priznanja stručnjaka i publike nizala su se od prvih izvedbi do danas. Pri tome se je često prikaz Svadbe prilagođavao uvjetima programa te se je Svadba naročito u novije vrijeme izvodila u različitim varijacijama i vremenu trajanja izvedbe. Programski zahtjevi folklornih nastupa Bosiljka, promjene koje nastaju na folklornoj sceni i u samom Društvu, utjecale su da se izvorna verzija Svadbe u punom vremenu trajanja rijetko izvodi.

Voditeljica Čučerske svadbe: Snježana Marković

Napitnice iz Čučerske svadbe

Glazbene i plesne sličice iz Čučerske svadbe – mačkari

Izvadak iz Čučerke svadbe

Poziviči

Glazbene i plesne sličice iz Čučerske svadbe

ZANIMLJIVI OBIČAJI VEZANI UZ SVADBU

Zapis

  • Nakon snuboka, mladi odlaze župniku na „zapis“. Župnik ih potom oziva tri puta zaredom na poldanoj Sv. misi što znači da od snuboka do vjenčanja prođu tri tjedna. Nije bila rijetkost da se kroz to vrijeme jedan od njih predomisli.

Preimanje

  • Postojao je običaj da mladence i svatove nakon crkvenog vjenčanja primi u kuću i pogosti netko od bliže mladenkine rodbine. Obično je to bio ujak ili netko od imućnijih rođaka bliskih mladenki. To su još nazivali i „male gosti“.

 

Napelavanje

  • Nakon vjenčanja u prvu subotu mlada je išla na napelavanje u crkvu. U sakristiji je čekao župnik. Sa zapaljenom svijećom držeći se za župnikovu halju, mlada je moleći išla do oltara. Nakon molitve i obilaska oltara tri puta, mlada ide na svoje mjesto u crkvi gdje je čeka posneš (kuma). U nedjelju ide na misu svečano obučena s ukrasnom pečom na glavi. Peča je natkani svilom i ukrasima okićeni bijeli rubac.

Poprvići

  • Nedjelju nakon vjenčanja, mladenkini roditelji pripremaju gozbu, tzv. „poprviće“ . Mlada sneha prvi put nakon Svadbe dolazi u roditeljsku kuću u pratnji muža, te svekra i svekrve. Mladom bračnom paru nazdravlja se za sreću i blagostanje u budućem zajedničkom životu.

Kontakt

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Sjedište

H.K.P.D. „Bosiljak“

Trg Sv. Marije Čučerske 2

10040 Zagreb - Čučerje

Croatia

OIB 53395105050

IBAN: HR3023900011100015318

 

Mob 1: 099 211 89 80 - Davor Gabud, Predsjednik Društva

Mob 2: 099 696 84 32 - Barbara Kosinec, Tajnica Društva

Društvene mreže

New Field